Alles in balans

Om voor een goed gevoel te zorgen is een balans in alles wat je doet erg belangrijk. Voor iedereen werkt dit anders en daarom is het wenselijk om voor jezelf te onderzoeken waar jouw evenwicht ligt. Dit kun je doen door nieuwe actviteit te proberen of de tijd die je aan bepaalde zaken besteedt te variƫren en dan te voelen wat het beste bij je past.

Vrijetijdsbesteding

Tijdens de vrije tijd willen mensen ontspannen na een vermoeiende dag werken. Hoe men deze tijd doorbrengt, wisselt uiteraard per persoon. Ook hierin is een balans van belang. Het gebeurd nogal eens dat mensen in de besteding van hun vrije tijd in een sleur belanden. Dit kan bij sommige mensen tot een ontevreden gevoel leiden. Wanneer je bijvoorbeeld elke avond moe op de bank voor de televisie zit terwijl je in je leven zoveel plannen had waar je niet aan toe lijkt te komen. Of je drinkt een alcoholische versnapering om de spanning van je af te laten glijden en voor je het weet ben je een dagelijkse gebruiker. Zolang je van deze zaken echt geniet is er natuurlijk niets aan de hand. Maar het blijkt dat mensen zich er beter voelen om dingen met mate te doen.

Dit geld zeker voor activiteiten die verslavend kunnen werken. Soms beginnen mensen al niet aan bepaalde aangelegenheden uit angst voor verslaving en dat is jammer. Het is bijvoorbeeld best spannend om te kijken naar de Promoties bij Unibet en een keer een gokje te wagen. Af en toe iets nieuws uitproberen als vrijetijdsbesteding brengt meer afwisseling in het leven en dat is altijd goed. Op het moment dat je iets doet met de gedachte om eens iets nieuws uit te proberen, is de kans dat je daarin doorschiet erg klein zolang je er bedacht op bent dat dit kan gebeuren.

Zinvolle dagbesteding

Iedereen heeft de behoefte om zichzelf nuttig te voelen. Voor een groot deel wordt dit nuttig zijn gekoppeld aan een betaalde baan. Ondanks dat er veel mensen zijn die hun werk leuk vinden is werkstress een veelvoorkomend probleem. In veel gevallen gaat het dan niet zozeer om het inhoudelijke werk maar is er teveel prestatiedrang. Men maakt overuren en ook als men vrij is, wordt er veel aan het werk gedacht. Het vooruitzicht op drie weken vakantie sleept hen door het jaar. De balans tussen werk en ontspanning is in zo’n gevallen scheef. Werken kan een heel goed gevoel geven en als je hierin een juist evenwicht hebt, geeft het zelfs energie. Op het moment dat de balans naar de werkzijde is doorgeslagen is het zinvol om te kijken of er veranderingen mogelijk zijn. Dit kan door te onderzoeken of eventueel minder uren werken haalbaar is. Een halve dag kan al enorm verschil uitmaken in hoe het voelt. Uiteraard zijn financiĆ«n daarbij belangrijk maar in feite is een goed gevoel onbetaalbaar. Zit het probleem vooral in het constant in gedachten met het werk bezig zijn, zoek dan een hele goede afleiding in je vrije tijd. Probeer nieuwe activiteiten uit en ontdek wat je echt leuk vindt.

Ook het ontbreken van een zinvolle dagbesteding kan veel stress veroorzaken. Tijd voor jezelf is erg fijn maar teveel alleen zijn kan saai worden en eenzaamheid veroorzaken. Tevens willen mensen graag een rol in de maatschappij spelen. Daarom zijn er bijvoorbeeld veel gepensioneerde mensen die vrijwilligerswerk gaan doen.

Zowel bij werk, vrijetijdsbesteding, sociale contacten en je eet- en drinkpatroon is de juiste balans nodig om een goed gevoel te hebben. Wanneer je niet lekker in je vel zit en je weet niet waardoor dit komt is het zinvol om daar goed naar te kijken. Door te spelen met je tijd zul je ontdekken waar het evenwicht verstoort is.