Effect van de natuur en dieren op mensen

Een verblijf in de natuur heeft een rustgevende werking op mensen. Het kijken naar mooie uitzichten en het volgen van het ritme van de dieren verminderd stress. Ook de natuurlijke geuren spelen hierbij een rol.

Stilte

De meeste mensen denken bij natuur het eerst aan stilte. Nu zijn er in de natuur ontzettend veel geluiden. Als je jezelf concentreert, hoor je de vogels fluiten, de wind ruizen en bij warm weer de insecten zoemen. Stilte wordt vooral als dusdanig ervaren door de afwezigheid van kunstmatige geluiden zoals auto’s, televisie en mobieltjes. Daarom geeft een wandeling door de natuur een meer ontspannen gevoel dan het kijken naar een film. Maar ook het kijken naar een natuur film heeft meer effect dan het kijken naar een actiefilm.

De rust van de natuur zorgt ervoor dat mensen zelf ook even stiller worden. Je hoort zelden wandelaars in een bos druk in hun mobiel praten of hard schreeuwen. Het stimuleert om even helemaal in het moment te zijn.

Activiteiten

Een ander voordeel van een verblijf in de natuur is dat het aanzet tot beweging. Mensen gaan de natuur in om te wandelen, te fietsen of een kanotocht te maken. De combinatie van beweging en het in de natuur zijn, geeft een ontzettend goed gevoel. Daarnaast zijn er ook veel spannende activiteiten in de natuur. Denk aan paragliding, raften of bergbeklimmen. Om aan zo’n activiteit deel te nemen moeten mensen moed verzamelen en als ze dit uiteindelijk gedaan hebben geeft dat een heel voldaan gevoel.

Het is niet voor iedereen gemakkelijk om een verblijf in de natuur in hun dagelijks of wekelijks patroon in te passen. Toch kun je ook als je in een appartement woont regelmatig gebruik maken van de natuur om jezelf goed te voelen. Er is altijd wel ergens een paar in de buurt en zelfs een wandelingetje van tien minuten zal rust geven. Het hebben van een volkstuin waarin je groenten kweekt, is een erg ontspannen manier om met natuur bezig te zijn. Daarbij zit je letterlijk met je vingers in de aarde.

Met huisdieren halen mensen ook een stukje natuur in huis. Deze dieren zijn over het algemeen gedomesticeerd maar ze volgen nog steeds hun instinct. Het aandachtig volgen van dit gedrag is amusant en heeft een relativerende werking op menselijke problemen. Daarnaast dwingt een huisdier je tot regelmaat omdat het verzorging nodig heeft. Een aaibaar dier heeft bij de meesten dierenliefhebbers de voorkeur. Het strelen van een dier heeft namelijk ook een kalmerende werking. Maar zelfs een aquarium verminderd stress.