Het belang van sociale contacten

Van nature heeft een mens het nodig om bij een groep te horen. Sociale contacten zijn dan ook erg belangrijk voor de gevoelswereld. Er zijn natuurlijk ook legio mensen die graag regelmatig alleen zijn of liever alleen wonen, maar iedereen heeft in een bepaalde mate behoefte aan contact.

Vriendschappen

Het hebben van goede vrienden maakt het leven mooier. Door gewaardeerd te worden om wie je bent groeit je zelfvertrouwen en het geeft geborgenheid. Het beeld dat we van onszelf hebben is meestal een afspiegeling van hoe anderen tegen ons aankijken, of hoe we denken dat anderen tegen ons aankijken. Eenzaamheid wordt een steeds groter probleem binnen de westerse maatschappij. Mensen zijn druk met hun werk en/of gezin en maken vaak geen tijd om nieuwe contacten te leggen of oude vriendschappen te onderhouden. Om je goed te voelen is het verstandig om hier tijd voor te maken. Het is ontzettend fijn om iemand te hebben die dezelfde kijk op de wereld heeft,

dezelfde interesses heeft of gewoon om leuke dingen mee te doen. Vriendschappen kunnen verschillende vormen en functies hebben. Het allerbelangrijkste is dat je het gevoel hebt dat je jezelf kunt zijn, of het nu gaat om een sportmaatje of iemand waar je intensief je gevoelens mee deelt.

Balans tussen geven en nemen

Bij de meest optimale relatie tussen mensen is de balans tussen geven en nemen in evenwicht. Dit kan betrekking hebben op het onderhouden van het contact, geven van complimenten en aandacht of het letterlijk geven van dingen. Als het bijvoorbeeld steeds dezelfde persoon is die opbelt om een afspraak te maken, is de kans groot dat diegene daar op een gegeven moment genoeg van krijgt. Tevens is het zeer waarschijnlijk dat diegene die nooit belt wel een gevoel van schuld en tekortkoming heeft als het telkens weer die ander is die contact zoekt. In de meesten gevallen is het namelijk geen onwil maar wordt het vergeten in de hectiek van de dag.

Om een fijne relatie te onderhouden is het ook van belang dat de hoeveelheid aandacht verdeeld is. Het is erg prettig om je hart te luchten, maar ook luisteren naar de ander geeft een voldaan gevoel. Sommige mensen vinden het lastig om ruimte voor zichzelf in te nemen. Als goede vriend(in) kun je ervoor zorgen dat de ander deze ruimte toegeschoven krijgt door vragen te stellen. Een cadeautje krijgen is erg leuk, zelfs al is het niet helemaal je smaak, want het betekent dat die ander speciaal voor jou iets uitgezocht heeft. Maar een ander een cadeau geven is minstens net zo leuk. Een ander blij maken geeft een erg goed gevoel.

Communicatie

Tal van relaties eindigen door miscommunicatie, zowel in vriendschappen, liefdesrelaties of binnen een familie. Probeer daarom altijd een zo open mogelijke communicatie na te streven. Wanneer iets wat er gezegd wordt je pijn doet, geef dit dan aan en vraag na of je het wel goed begrepen hebt. Besef altijd dat iedereen wel eens iets zegt wat niet goed overkomt, inclusief jijzelf. Daarnaast spelen externe factoren ook een rol in gedrag. Op het moment dat iemand heel moe is en bijvoorbeeld problemen op het werk heeft, zal diegene slechter in staat zijn om goed te luisteren, en minder alert in het geven van reacties. Het is erg jammer als een fijne relatie verbroken wordt door een momentopname van onbegrip.